Dünyanın en güvenli yatırımlarından kabul edilen altın, içinde çokça risk barındıran bir yatırım yöntemi aynı zamanda. Ülkede ve dünyada yaşanılan tüm gelişmeler, altın borsasını doğrudan etkiliyor. Adeta insan psikolojisine göre şekillenen altın, gündemin karışık ve stresli olduğu dönemlerde artışa geçiyor, sakin olduğu dönemlerdeyse belli bir seviyede ufak tefek değişimlerle seyrediyor. Altın fiyatlarıyla ilgili yapılan istatistikler, altının ülke ve dünya gündemine göre arttığını ya da yerinde kaldığını gösteriyor. Peki, uzmanlar altın borsası ile ilgili ne diyor? Yatırımını altına yapanlar, nelere dikkat edilmeli? Altın yatırımının ipuçları nelerdir? Birlikte inceleyelim;
Tek yatırım kanalı çok riskli
Finans ve yatırım alanındaki her uzmanın ortak görüşlerinden biri birikimi tek bir kanala yatırmak. Altın yatırımı yapmak orta ve uzun vadede güvenli bir yatırım gibi görünse de altın borsasıyla ilgili hızlı değişimler yatırımın riskini artırabiliyor. Birikim yapanların sadece altın yatırımı yapmaması, parayı birkaç parçayla birlikte birden fazla yatırım aracına yönlendirmesi öneriliyor. Böylelikle biri düşüşe geçerken diğeri yatırımın dayanıklılığını sağlayabilir.
Düzenli altın yatırımında hırsızlık riski
Altın yatırımı yapan kişilerin çoğu fiziki altın almayı tercih ediyor ve bu altınları yastık altı yapmayı seviyor. Hırsızlık istatistikleri evde altın bulundurmanın ne denli riskli olduğunu gösteriyor. Altın yatırımı yaparken bankada bir kasa kiralamak ya da direkt olarak online bankacılıkta altın hesabı açtırarak online altın alım – satım yapmak çok daha güvenli bir birikim yöntemi. Üstelik altın hesabıyla birlikte gram üzerinden ufak bütçelere dahi altın alınabilir, daha kademeli bir yatırım – birikim yapılabilir.
Altın borçlanmasında altın borsasına dikkat
Altın yatırımı uzun vadede güzel sonuçlar almaya yardımcı oluyor. Ancak altın borcu olanlar için bu durum riskli kabul ediliyor. Mümkün mertebe altın borçlanma yapılmaması gerektiği öneriliyor, altın borcu olanlarsa altın borsasını takip ederek piyasanın durumuna göre düşüş trendinde borcunu kapatmalı ya da Türk lirasına çevirmeli.
Bankada altın hesabı açmanın püf noktası
Dijital bankacılık sayesinde bankada altın hesabı açtırmak çok daha kolay ve işlevsel oldu. Düzenli altın yatırımı yapanlar, dijital bankacılık ile minimum düzeylerde dahi kolaylıkla altın alabiliyor. Altın hesabıyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli şey mesai saatleri içerisinde işlem yapmak olmalıdır. Sabahın erken saatleri, öğle tatili, mesai bitimi, resmi tatiller ve hafta sonu altın alım satım işleminin kapalı olduğu dönemlerdir. Tatil dönemi için altın ya da nakit ihtiyacı varsa mutlaka son mesai saatleri içerisinde alım – satım işlemi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde makas aralığı ciddi seviyelerde olacaktır.