1603

Altında Düşüş Sürecek mi?

Altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmeler yapan uzmanlar son zamanlarda yaşanan düşüşleri de mercek altına aldı. 2020 yılında altının yatırımcılara %60’a yakın getiri sunduğu görülmüştü. 2021 yılında ise altın fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadığı söyleniyor. Yılbaşından itibaren bakıldığı zaman 30 dolarlık bir geri çekilmenin olduğu ortaya çıkıyor.

Aşılamanın başlaması, Çin’de yer alan aşıların bazı Avrupa ülkeleri tarafından alınarak aşılamaya geçilmesi ve hayatın normale döneceğiyle ilgili beklentiler altının ons fiyatında geri çekilmelere yol açıyor.

Şu an altının ons fiyatının 850 dolar seviyelerinde olduğunu belirten uzmanlar, arzın talepten meydana gelen dalgalanmalardan oluştuğunu söylüyor. Dünya piyasalarında ise sakin seyir sürüyor.

Altın Fiyatları Düşecek mi?

Önümüzdeki günlerde düşüşün devam edeceği ve bir miktar yukarıya doğru çıkılacağı düşünülüyor. Aşılamaya rağmen mutant virüs kaynaklı sebepler altının düşüş sürecine etki ediyor ons fiyatlarının 1900’lü rakamlara tekrar çıkabileceği söyleniyor.

Türk Lirası ve dolar kurunun dengelenmeye başlaması da altın fiyatlarını etkiliyor. Uluslararası yatırımcılar Türkiye’ye güven duymaya başladıkları andan itibaren altın tekrar yükselişe geçebilir.

Altın Fiyatları Yükselecek mi?

Dolar fiyatlarının gerilemeye başlamasıyla altın fiyatlarında TL bazında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Uzmanlar dünyada altın fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadığını söylüyor. Türk Lirası olarak konuya bakıldığı zaman 500 liraya yaklaşmaya başlayan altının tekrar 420 TL seviyelerine gerilediği görülüyor.

Bu durum Türk Lirası’nın değer kazanması ve yabancı paraların kurlarının gerilemesine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ekonomi yönetimine karşı bir güven olduğunu belirten uzmanlar, Türk ekonomisinin yeni bir kriz dalgasıyla karşılaşmaması durumunda sürecin stabil gideceğini vurguluyor. Bu duruma göre iç ya da dış dinamiklere bağlı olumsuz bir durum yaşanmazsa senaryolarda aşağı yönlü gidişin zayıflayacağı ancak devam edeceği söyleniyor.

Altının daha aşağı seviyelere düşeceğini beklemeyen uzmanlar bir süre altın ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların yaşanacağına kesin gözü ile bakıyor. Ayrıca mutant virüs krizinin dünyayı sarmasıyla birlikte piyasalardaki hareketliliğin değişik bir rotayı takip edeceği düşünülüyor. Altına yatırım yapanların bir süre daha stabil giden süreci takip etmeleri ve güvenilir limandan vazgeçmemeleri tavsiye ediliyor.