0203

Altında ve Dövizde Yükseliş Sürecek mi?

ABD ve Çin arasındaki diplomatik gerilim ve Kovid-19 salgınının ikinci dalgasının daha şiddetli geleceğiyle ilişkin haberler, piyasalarda zirve rakamların gözükmesine sebep oldu. Altının Ons fiyatı 1980 Dolar seviyelerini görerek son 9 yılın rekor zirvelerine oturdu. Türkiye’de ise durum aynı ilerledi. Gram altın fiyatı 437 TL’yi görerek rekora imza attı. Avrupa Merkez Bankası tarafından koronanın ekonomideki etkilerini kontrol altına alması için 750 milyar Euro’luk acil destek programı başlatma kararı Euro’yu bütün dünyada ABD Doları’na karşı daha güçlü hale getirdi.

Uzman incelemelerine göre hem altın hem dövizdeki yükseliş sürecek. Fakat bu durum, Türk Lirası’ndaki değer kaybını ve dış borç faturalarını da artırmaya devam edecek.

Gram Altın 1 Yılda Yüzde 65 Kazandırdı

‘’Güvenli Liman’’ olarak adlandırılan altına olan talep, son dönemlerde yükseldi. Altın fiyatları Kovid-19 salgınında ikinci dalganın endişelerinden dolayı iyice arttı. Son 1 yılda gram altın, yatırımcılarına %65 değer kazandırdı. Bu seviyelerden gelen satışlarla, altın fiyatları da artmaya başladı. Fakat evlilik dönemi olarak nitelendirilen yaz aylarında rekor kıran altın fiyatları ise altın sahibi olmak isteyenler için endişelere yol açtı.

Salgın Altına Olan Paniği Artırdı mı?

DW Türkçe’ye açıklama yapan altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının güncel fiyatlarının yılbaşından itibaren yükselişe geçtiğini vurguluyor. Mart ayı ile birlikte koronavirüs salgınının bütün dünyaya yayılmasıyla birlikte altına olan ilginin arttığını da söylüyor. Küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, altındaki rekor beklentileri de artırmaya devam ediyor.

Dolar ve Euro’da Yükseliş Sürecek mi?

STRFS Baş Stratejisti Dr. Atahan Çelebi, son dönemlerde döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin devam edeceğini söylüyor. Küresel piyasalardaki dalgalanmaların süreceğini belirten Çelebi, Kurban Bayramı sebebiyle Türkiye’de piyasaların kapalı olmasının yatırımcıları tedirgin ettiğini söylüyor. Bu sebeple, yatırımcıların Borsa İstanbul ve TL varlıklarından çıkarak belirli miktarlarda dövize geçmelerini görebileceğimiz belirtiliyor. Bu hareketlerin uzun vadede devam etmesine ise kesin gözüyle bakılıyor. Türkiye’nin gerek kamu gerek özel sektör dış borçlarının da bu dönemde önemli olduğunu söyleyen uzmanlar altın ve dövizdeki yükselişin devam edeceği konusunda hemfikirler.