Eski Mısır Kralı Tutankamon’un tabutunun 1500 kg altından yapıldığını biliyor muydunuz? Diğer piramitler ve kral mezarlarında bulunan altın hazineleri bir hayal edin. Dünyada hali hazırda çıkarılmış altın miktarı ile ilgili birçok farklı görüş ve rakam var. Altın Standart Enstitüsü uzmanları, banka kasaları ve yastık altı mücevherlerini toplarsak 2,5 milyon tondan daha fazla altın bulacağımızı düşünüyorlar. Fakat kanıtların biraz yetersiz ve rakamın biraz spekülatif olduğunu da kabul ediyorlar.
Dünden Bugüne Altın ve Ekonomi İlişkisi Nasıldı?
İlk altın sikkeler MÖ 550 yıllarında (günümüz Türkiye’sindeki Ege Bölgesi’nde yerleşik olan) Lidyalılar tarafından basıldı. Lidya Kralı Croesus bu altın sikkeleri Akdeniz çevresindeki tüccarlar ve paralı askerler için bir ödeme aracı olarak ticari hayatta kullandı. Orta Çağ'a kadar kullanılan ilkel madencilik teknikleri ile çıkarılan altın toplamının -teknik olarak bir net sayı vermek mümkün olmasa da- ortalama bir varsayımla sadece 250 ton olduğu kabul ediliyor.
Altın, binlerce yıl boyunca değişen oranlarda bir değişim aracı olarak hizmet etti. 17. yy - 20. yy arası için ulusal hükümetler tarafından çıkarılan kâğıt para, altın cinsindendi ve fiziksel altın için yasal bir talep olarak hareket etmişti. Son 70 yıla kadar uluslararası ticaret, altın kullanılarak yapıldı. Bu nedenle ülkelerin hem ekonomik hem de politik nedenlerle bir altın stoku bulundurmaları gerekiyordu. Günümüzde altın yatırımı yapmak, bu eski, kabul görmüş geleneklerden geliyor ve gelecekte de sürecek gibi görünüyor.
Gerçekte Dünyada Ne Kadar Altın Var?
Fiziksel altın miktarında spekülasyonlar yanında bazı ülkelerin verileri pek gerçeği yansıtmıyor olabilir. Örneğin Çin’in madencilik sektöründe ne kadar altın çıkardığına dair bilgiler açık değil. Kolombiya gibi bazı ülkelerde ise çok sayıda yasadışı madencilik var. Sonuçta, tüm rakamlar yaklaşık tahminlerden ibaret. Bilinen ve halen sürdürülen maden arama çalışmalarından elde edilen verilere göre, bugüne kadar dünyadaki toplam çıkarılan ve kullanılan altın miktarı 185.000 ton civarında. Yapılan jeoloji araştırmalarına göre yerkabuğundaki potansiyel altın rezervi ise yaklaşık 50 bin ton olarak belirlendi.
Dünyada Altın Biter mi?
Tarih boyunca çıkarılan tüm altın, bir ziynet eşyası, külçe altın, gram altın veya herhangi bir şekilde yerüstü stokunda mevcut oldu. Şimdiye kadar mevcut altın tekrar tekrar eritilip, kalıplarda şekillendirilerek her zaman geri dönüştürülmüştü. Örneğin bir altın bilekliğiniz varsa bu bileklikteki altın, Romalılar tarafından 2000 yıl önce çıkarılmış ya da Lidya parasından eritilmiş olabilir. Altın değerini hiç kaybetmeden para veya mücevher olarak el değiştirir. İyi haber şu ki, kıt bir kaynak olsa da yakın bir zamanda yerkabuğunda altın tükenmeyecek. Çıkarılmayı bekleyen 50 bin ton altın ile birlikte 235000 ton altın kullanımda olacak.
Kötü haber şu ki, teknoloji çağında artık, altın kullanma şeklimiz değişmeye başlıyor. Altın metalin teknoloji endüstrisinde kullanılma şekli, mevcut dünya altın üretiminin yaklaşık % 12’sine tekabül ediyor. Her bir üründe küçük miktarlarda altın kullanılan teknoloji sektörüne doğru yol alındığından, artık altın geri dönüşümü ekonomik olmayabilecektir. Kısacası, altın kullanımı evriliyor ve tarihinde ilk kez gerçekten “tüketiliyor” olabilir.
Neden Altın?
İşletmeler için altın, tıp, mücevher ve elektronikte kullanılan bir mal varlığıdır. Birçok kurumsal ve bireysel yatırımcı için ise altın en cazip yatırım aracıdır. Elbette altın şimdi değerli olduğu gibi yakın bir gelecekte daha da değerli olacaktır. Yakın zamanda dünyada yaşanan mevcut ekonomik büyümenin, tüm ekonomik yükselişlerde olduğu gibi sona ermesi beklenirken dünyanın merkez bankaları, kötü ekonomik zamanlarda altın gücüne güveniyor. Bu yatırımcıların da düşünmesi gereken bir şey değil mi? Siz de altın gücüne inananlardansanız altın yatırımı yapabilirsiniz. ankaraaltinborsasi.com farkı ile en doğru ve anlık altın fiyatları ve de Forex piyasası döviz kurları için takipte kalabilirsiniz.