Ason1

Gremse Altın nedir? Diğer Altınlardan Farkı Nedir?

Altın takılar alırken, genellikle farklı altın renkleri, altın karatları ve altın kaplama seçenekleri arasında seçim yapabilirsiniz. Yatırım amacıyla altın satın alırken seçenekleriniz farklıdır; burada altının görünümü değil gerçek piyasa ederi önem kazanır. Tasarruflarınıza bağlı olarak çeyrek altın, yarım altın, tam altın, Cumhuriyet altını veya külçe altın satın almak istersiniz ve bunlar bildiğiniz yatırım aracı olan altındır. Bununla birlikte Gremse altın duymadığınız bir tür olabilir.

Gremse terimi; üzerinde imparator Franz Joseph'in portresi bulunan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu altın parasına Almancada verilen ad olan Kremintz'den gelir. Gremse altın, (234 sayılı KHK'nin 2/b maddesi uyarınca) devlet güvencesi altında T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmış bir altındır. Gremse altın, Atatürk portresi etrafında 32 yıldız ve yıldızlarda defne yapraklı çelenk motifleri olan bir ön yüze sahiptir. Arka yüzünde Türkçe motifli yazı ile yazılmış Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi ibaresi ve bu motifli yazının altında, altının basıldığı yıl yazılıdır.

Gremse Altın Değeri Ne Kadardır?

Çok tanıdık ve yaygın olmasa da Gremse altın da bir tür altın yatırım aracıdır. 22 ayar altın kullanılarak basılan Gremse altın, 0.916 saflıkta 22 ayar altın kullanılarak 40 cm çapında basılır. 10 tane çeyrek altına veya 5 adet yarım altına eşdeğerdir ve kulplu ve kulpsuz olarak satılır. Kulplu ağırlığı 18.15 gram olan Gremse altının kulpsuz net miktarı ise 16.05 gramdır. Kulplu Gremse altın tipi ziynet olarak da takılır. Altın piyasası ve kuyumculukta tam altının 2.5 katı olan Gremse altın için "iki buçukluk" tabiri de kullanılır.

Gremse Altın Almak Avantajlı mıdır?

10 çeyrek altın veya 5 yarım altın değerinde olan Gremse altın, fiyatının göreceli yüksek olması nedeniyle çok yaygın alınıp satılan bir altın tipi değildir. Fakat kıymetli bir tasarruf ve yatırım aracıdır. Diğer altın çeşitlerinde olduğu gibi Gremse altının, döviz büroları, bankalar, kuyumcular, sarraflar gibi çeşitli kuruluşlardan temin edilmesi/satın alınması kolaydır. İstenildiğinde diğer altın türleri ile aynı olarak piyasa değerinde nakde çevrilebilir. Nispeten tek başına değerli olan Gremse altın tipinin kısa vade yerine uzun vadede iyi bir kazanç sağlayacağı unutulmamalıdır. Çeyrek altın gibi gözden çıkarılıp kolay bozdurulamaması bu birikim aracı için caydırıcı olarak bir avantaj yaratabilir. Günlük ve anlık Gremse altın alış ve satış fiyatları, son istatistikleri ile ilgili güncel bilgileri ankaraaltinborsasi.com web sitemizden takip edebilirsiniz!