Kisa%20vadede

Hurda Altın Kısa Vadede Nasıl Hareket Eder?

Doların üst seviyelere doğru yönünün sınırlı olması ve ABD faiz artırımlarının yavaş tempoda gerçekleşmesiyle, yatırımcıların altına yöneliminin gelecek aylarda devam edeceği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Madenlerden gelen arzın azalacağını söyleyen araştırmacılar hurda altının arzının düşeceği yönünde açıklamalar yapıyor.

Pandemi dönemine bağlı gelişen kriz ortamı altınların piyasaya dönmesine zemin hazırlamış gibi gözüküyor. Yatırımcılar ve altın birikimi yapan kişiler ekonomik zorluklardan dolayı piyasaya tonlarca altın dönüşü yaptı. Her yıl yapılan altın ihracatı bu yıl düşüş yaşadı. İç piyasadaki hurda altın satışlarının artması bunun en önemli sebebi oldu. İnsanlar finansal kaynak oluşturabilmek için altın satışı yapmaya başladılar. Emlak sektöründeki gelişmeler de hurda altın döngüsünün hızlanmasına sebebiyet verdi.

Altın yatırımına odaklandıysanız hurda altının yeterince kazançlı bir yatırım olmadığını bilmelisiniz. Kuyumcular, kendilerine gelen ikinci el altınları hızlı bir şekilde nakde çevirerek kullandıkları için çoğu kuyumcuda hurda altın bulunmaz. Bu sebeple, yatırımcılar için hurda altını bulabilmek aslında bir hayli zor.

Diğer yandan alınan ikinci el altının kaç ayar olduğunu ve piyasasının ne olduğunu belirlemek de son derece karmaşıktır. Kuyumculara göre piyasada kötü niyetli çok fazla satıcı vardır. Altın ayarını bilmeyen ve ölçemeyen kişilerin hurda altına yatırım yapması tavsiye edilmez. Ayrıca hurda altın alım ve satım arasındaki farklar olmadığı için yatırımcılar zarar edebilir.

Hurda Altın Nasıl Ölçülür?

Eski altın eşyalarınızı satın almak isteyen herkes malın satış değeri ile ilgilenmek yerine tamamen ürünün üretiminde kullanılan altın malzemesiyle ilgilenir. Bu sebeple, ziynet eşyası satın alacağınız zaman bir gün satmak zorunda kalırsanız aldığınız fiyatın çok altında bir fiyata satmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hurda altın saf özelliklere sahiptir. Bu durum hangi bileşenin yüzde kaçının gerçek altından oluştuğunu ve parçanın ne kadarlık kısmının diğer metallerden oluştuğunu size gösterir. Saflık karat cinsiyle ölçülür. Bir obje için en yüksek altın içeriği 24 ayardır. Karatları yüzdeye dönüştürebilmek için karat sayısını 24’e bölmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, 14 ayar bir yüzük söz konusuysa 14 : 24 = %58.3 saflık oranından bahsedilir. Bu hesaplar hurda altınların ölçülmesi noktasında da ön plana çıkar.

Hurda Altın Değeri Nasıl Hesaplanır?

Hurda altının değeri ağırlık ve saflık olarak iki ayrı faktöre bağlı değişir. Birim ağırlık başına günlük altın fiyatı ve mevcut altın parçası karat değerini biliyorsanız hurda altın fiyatını da çıkarabilirsiniz. Örneğin, 100 gram ağırlığındaki bir 18 K altın ziynet eşyasına sahipseniz, ürünün gerçek altın içeriği 18 K: 24= %75 olacaktır. Bu durum elinizde 75 gram saf altın olduğunu size gösterir.

Hurda altın fiyatı hesaplamak için yapmanız gereken şey günlük gram altın fiyatı ile saf altın miktarını çarpmanızdır. Bu pratik işlem size mücevherinizdeki altın oranını tahmin edebilmenizi sağlar. Ancak hurda fiyatlarını satış yapmak istediğiniz zaman parasal karşılığını alamayabilirsiniz. Hurda altının bugünkü altın piyasası fiyatlarına bakarak değerini çıkarırsanız satıcılar kar elde edecekleri için sizin tahminlerinizden daha düşük rakamlarla karşınıza çıkacaktır.

Çoğu altın alıcısı ya da kuyumcu eski altınlarınızı eritmek, rafine etmek ve diğer işletme maliyetlerini karşılayabilmek için piyasa fiyatından daha düşük alır. Ortalama olarak bu düşüşler %20 ile %40 arasındadır. Her zaman hurda altın fiyatları konusunda pazarlık yapabilmeniz mümkündür. Fakat sadece bazı kuyumcular ve altın alıcıları buna açıktır. Yatırımlarınızın değerlenmesini ve en üst seviyelere çıkmasını istiyorsanız günlük altın fiyatlarını mutlaka takip etmelisiniz.