24blog

Yatırım Amaçlı Hangi Altın Alınmalı?

Altına yatırım yapmak isteyenlerin aklında genellikle hangi altına yatırım yapacaklarıyla ilgili soru işaretleri yer alıyor. Tasarruflarınızı en verimli şekilde değerlendirmek istiyorsanız sizler de doğru altına yatırım yapmalısınız.

Altın yatırımında en karlı olan seçeneğin gram altın olduğu biliniyor. Gram altın hem değerinde satılır hem işçilik maliyetine sahip değildir. Aynı zamanda gram altın kuyumcularda 1 ile 20 gram aralığında satılabilir. Hemen herkesin kendi bütçesine göre alıp satabileceği altınlar arasında gram altın bulunuyor.

Gram altın 22 ayar ve 24 ayar olarak satılabilecek özelliklere sahiptir. Altının en saf halinin 24 ayar olduğu unutulmamalıdır. Bu ayardaki seviyeler düşmeye başladıkça altın esnekliğini yitirir.

24 ayar altınlar esnek yapıda olduğu için ziynet altın ya da bilezik gibi takı yapımında kullanılmaz. Bu sebeple, takı üretimi için saf altına farklı metaller karıştırılır. Esnekliği düşüren bu durum dayanıklılığın artmasını sağlar. Örneğin, bilezikler çeyrek ya da yarım altınlar 22 ayar olarak üretilir.

Altın Yatırımı için Çeyrek mi Bilezik mi?

Altına yatırım yapmak istiyorsanız çeyrek, yarım, Cumhuriyet ya da bilezik de alabilirsiniz. Fakat bu tür altınlarda altın değerine ek olarak işçilik maliyeti yer alır. Maliyet altının fiyatını %10 oranında olması gerekenden daha tepeye çıkabilir.

İşçilik maliyetini daha az ödemek için iki çeyrek satın almak yerine bir yarım altın ya da iki yarım almayı değil tam altın almayı tercih edebilirsiniz. Bilezik satın almak isterseniz, düşük işçilik maliyetine sahip düz bilezikleri kullanabilirsiniz.

Altın Yatırımında İşçilik Neden Önemli?

Altına yatırım yapacağınız süreçte alış ve satış arasındaki fiyat farklılıklarını göz önünde bulundurmalısınız. Altın alış ve satış arasındaki farklılıklar yatırımın karlılığını önemli bir şekilde ölçüler.

İşçilik maliyetinin mevcut olmaması gram altını diğer altınlara göre avantajlı hale getirir. Bu açıdan olayı değerlendirdiğiniz zaman gram altının alış ve satıştaki fiyat farklılıkları çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altını veya bilezik gibi diğer altın türlerine göre daha düşük seviyede ortaya çıkar. Diğer yandan bankalardan da yatırım amaçlı gram altın satın almayı deneyebilirsiniz.